馬來西亞短宣分享│唐程程

神在整個行程當中一直都保守我們就好像第一日出發的時候因為我哋 不了解 飛機的票務狀況, 我哋行程 時間甚為緊迫。 但都感恩, 因著神的帶領 我們能夠安然度過順利抵達 教會進行 聚會。

與隊員的關係:

雖然大家都是青使的其中一份子但平日都有各自繁忙嘅生活除了在每個月一次的青史聚會當中能夠遇見,平日的交流甚少藉著今次行程 令到我哋彼此之間嘅感情加固亦都睇到神要我哋學習肢體之間互相嘅配合, 加深彼此之間嘅交流。 例如angel每日 回酒店之後仍然會為我哋檢查每一日的財務狀況,會為我哋記錄每一日的財務支出 

與宣教士/當地同工的關係:

好感恩能夠遇上如此和善 的教會同工。 佢哋唔單止向我哋透露當地嘅教會狀況,增加我哋對馬來西亞當地嘅宗教文化嘅認知 。每一次嘅行程當中都會協助我哋處理唔同嘅大小事務,小至 語言溝通 嘅問題, 大至處理 金錢事宜,他們都敞開心扉與我們交流 其貼心的見解。

行程當中我最深刻嘅事,係 第一天落機的時候當時我哋已經 因著時間 不足嘅問題 而焦急的時候在入境的櫃位 因着其機場人員 緩慢處理相關入境證件 而內心鼓譟不滿 神, 好像沒有看見我們的禱告以及需求 慶幸最後 活動都能趕得及參與事後回酒店向神禱告,得到以下嘅提醒 :好多時候我哋都 太過看重自己 的需要 ,每一次嘅祈禱裏面都係帶著自己嘅私慾所想所求 ,而沒有真正謙卑降服於主嘅面前去聽 接受主嘅安排、帶領

行程當中,我個人覺得我最大最難跨越的障礙係星期六,日帶領其教會的少年小組以及兒童團契,要用普通話與他們交流由於在自己生長嘅環境當中好少使用普通話作為交流嘅 語言以致在 進行活動期間, 因著語言障礙導致我不能夠順利地 年青人交通慶幸能夠得到當地的同工們作翻譯,解決此難題。同時亦再一次令我反省自己嘅對於不能不受自己掌控嘅事上面好多時候都係膽怯,以逃避嘅態度去面對, 對神沒有信靠嘅心去相信祂,不信祂 會帶領我去安然渡過這難題。

透過和 黃傳道以及師母嘅接觸, 睇到係 他們 喺教會裏面好多嘅事工都要親力親為, 小至清潔大至崇拜聚會,他們倆都投身其中,可能有時 都會 喘不過氣。 但我好感恩係佢哋身上睇到佢哋唔係靠自己去牧養教會而係靠著神。 他們亦有分享 牧養 職青 少年人嘅 難處, 同時亦苦於 尋找新朋友進入 教會當中 祈求神都開路,帶領他們。

喺呢一次行程當中 ,我發現 神好感動 一群 少年人 去作主嘅工。 他們雖然年紀輕輕 卻已經 在兒崇當中 服侍求主悅納佢哋愛主嘅心模造建立 他們 的靈命; 願他們 成為 祝福造就別人, 帶領更多未信者歸回主基督。 另外 參觀宣道會揚恩堂 更加讓我見到神嘅作為。 主帶領一群 社會草根階層老弱婦孺甚至戒毒者進入教會當中, 改變 他們的生命讓他們 尋覓到生命的意義。

今次旅程中 意想不到的收穫 是與當地教會嘅人 建立關係。自問自己不是一位活躍分子, 不懂得與人 開展話題。 很感恩能夠 與兩位職青姊妹 留下聯絡, 回到港之後 仍然與他們 保持溝通互通消息。 

喺呢一次嘅活動當中 ,大大嘅讓我感受到 神對當地教會嘅賜福,帶領 自己 係今次活動當中有兩個 事奉:青少年與兒崇。 自己 事前預備了不少遊戲以及資訊 ,製作powerpoint, 卻因自己的粗心忘記储存, 要臨時在馬來西亞重新處理相關事宜, 而且 因語言不通的關係 不能夠與他們直接溝通但很感恩 主賜下不少小天使 為我解決 問題,活動以及信息得以順利地傳遞。

好感恩 在馬宣當中遇到一群好嘅隊友, 佢哋取每一個人嘅性格都有其可取之處。 例如巫傳道 一直在團隊當中帶領我們。他積極上進, 即使普通話 並不是他的第一語言 但他依然盡自己的 能力 不斷嘗試用普通話帶領聚會。而雅媛 作為一位大姐姐 不斷地為 我和彩媛 解決不少生活上的 困難她十分照顧我們, 例如每一天回到酒店之後, 都是他獨自在處理每一天的財政, 犧牲了不少休息時間。

經過這一次訪宣, 神再一次確立 唯有他 才是我生命的主宰好多不能夠預計的事能夠安然渡過,背後都有主的慈繩爱索所牽引。

神係今次嘅訪宣當中讓我反思到 愛多一點回應。係香港近呢兩三個月嘅亂事當中, 看見很多關係破裂,自己經常覺得不知道可以怎樣回應。 神讓我回想起教會嘅年題愛要行動。 佢鼓勵我係開學前向自己嘅團友以及其他團契嘅哥哥姐姐寫了心意卡,去關心他們,了解佢哋嘅需要。姐姐寫了心意卡,關心他們、了解佢哋嘅需要,傳遞一點點既愛。馬來西亞短宣分享

One comment

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s